Eg Tukar: Masalah Memohon Pertukaran Yang Dihadapi Oleh Guru | Lamanwebinfo.com

Cari Di Sini

Kategori

Bookmark This

Add to Technorati Favorites

Archives

Eg Tukar: Masalah Memohon Pertukaran Yang Dihadapi Oleh Guru

Share

Daripada taklimat yang diberikan oleh pihak JPN hasil daripada maklumat yang dikumpul oleh PPD, JPN dan KPM didapati bahawa ramai guru yang tidak dapat Memohon Pertukaran disebabkan oleh perkara-perkara berikut:

1. No. Gaji Silap

Akibatnya guru tidak dapat masuk/mendaftar ke dalam sistem eg tukar.

2. Capaian Internet

Eg Tukar secara online hanya boleh diakses jika ada capaian internet. Ada guru terutamanya yang mengajar di kawasan pedalaman tidak dapat mengakses aplikasi eg tukar.

3. Tidak Submit Borang Online

Guru dah berjaya isi borang eg tukar secara online tapi tidak klik pada hantar borang.

4. Tidak Baca Panduan Eg Tukar

Ada guru yang isi borang tapi tak baca dulu panduan yang diberikan akibatnya borang tidak lengkap.

5. Tidak Cetak Maklumat

Guru tidak mencetak maklumat daripada aplikasi eg tukar selepas siap menghantarnya untuk disahkan oleh guru besar/pengetua.

6. Guru Besar/Pengetua Tidak Sahkan Permohonan

Terdapat juga guru besar/pengetua yang tidak login ke dalam aplikasi eg tukar untuk sahkan permohonan guru secara online. Tak tau pulak pasal apa. Akibatnya, permohonan guru tergantung.

***NASIHAT***

Jika susah sangat nak memohon melalui Eg Tukar, bulan April ni (pertukaran Jun) isi kedua-dua borang Online dan Offline Eg Tukar je. Lagi selamat. Berjaya atau tidak itu bukan kerja kita dah.

2 comments to Eg Tukar: Masalah Memohon Pertukaran Yang Dihadapi Oleh Guru

  • Sila semak balik Sekolah Baru (dipohon) dan Sekolah Asal serta Kategori Guru (kategori anda). Jika ini betul maka ada kesilapan dalam Database eg-tukar.

  • hilmi tahrir

    saya sudah mengisi permohonan di eg-tukar,tetapi masalahnya ialah,permohonan tidak boleh dihantar kerana keluar pernyataan \\\’KOMBINASI SEKOLAH BARU YANG DIPOHON,SEKOLAH ASAL DAN KATEGORI GURU TIDAK MEMENUHI KRITERIA PERMOHONAN\\\’..masalah ini dihadapi hampir kesemua guru sekolah saya yg ingin bertukar.kami menelefon BPTV,tetapi mereka mengatakan server down. data kami di eoperasi sudah disemak dan betul belaka. kami masih tidak faham apa sebenarnya yang kurang. data sudah lengkap tetapi masih begini.guru data dan pk1 juga pening memikirkannya.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Security Code: